Våra får


Fåren på bete en tidig vårmorgon.

Besättningen är MV3-klassad och vi har ingen fotröta. Vi har just nu 13 tackor, 12 st korsning 90% finull och 10 % texel och så en 100% pälsfår (Gotlandsfår). Baggen som vi har använt, Frank, var också korsning finull/texel. Vi har i år fått 18 levande lamm, 14 bagglamm (ett dött i hagen en vecka gammal), fyra tacklamm och så tre dödfödda vid felläge. Vi har alltså 17 levande lamm. En tacka har inte lammat och kommer troligen inte att göra det heller. Till nästa år ska vi spara alla fyra tacklammen och slå ut tre gamla tackor. Vi kommer också att köpa en ny bagge, då Frank blev så besvärlig i hagen att vi fick avliva honom. Vi har två flasklamm och det är svårt att ge dem mat med en ilsken bagge i hagen. Jag har också läst att felläge på lammen kan bero på baggen och det har vi aldrig haft förut, så han fick vandra vidare. Vi kommer att satsa på korsning pälsfår/leicester till nästa år. Jag vill kunna använda ullen till tovning och det är svårt med den ullen vi får idag.

Vi säljer lammlådor till de som är intresserade. Vi slaktar i mitten av september med leverans några dagar senare. Hör gärna av er vid intresse. Lammen har gått ute hela sitt liv på stora naturbeten. Bagglammen avskiljs efter drygt 100 dagar från sina mammor och får sedan gå tillsammans på ett nytt bete. De får vänja sig att gå in och ut i transporten på ett lugnt sätt i god tid innan vi transporterar dem till slakteriet. Allt för att de ska få en så lugn och stressfri sista resa som möjligt. Köttet är i stort sett ekologiskt, men vi är inte certifierade. Vi har hösilage från egna åkrar som är obesprutade.

Vi säljer även lammskinn. De är tvättbara och lokalt beredda.

Välkomna med intresseanmälningar.marie(a)welshponny.se


Nyklippta får i början av december 2016. Baggen Frank längst till höger med svart huvud. Han är far till alla våra lamm i år.


Betesbild från förra året, försommaren.


Lammen vilar